3. Uluslararası Fiziksel Kimya ve Fonksiyonel Malzemeler Konferansı başladı.
Pandemi döneminde de bilimsel ve akademik çalışmalarını kesintisiz sürdüren Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin (MTÜ) ev sahipliğini yaptığı 3. Uluslararası Fiziksel Kimya ve Fonksiyonel Malzemeler Konferansı başladı.
20 farklı ülke ve 90 üniversiteden yaklaşık 150 katılımcının olduğu 3. Uluslararası Fiziksel Kimya ve Fonksiyonel Malzemeler Konferansının (3rd International Conference on Physical Chemistry and Functional Materials - PCFM 2020) açılış töreni Malatya Turgut Özal Üniversitesi Konferans Salonunda başladı. Konferans MTÜ Uzaktan eğitim Sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor.
Pandemi ile mücadele konusunda alınan tedbirler kapsamında gerçekleşen Konferansın açılışına TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ankara’dan MTÜ uzaktan eğitim sistemi üzerinden katılırken, salonda ise Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Malatya Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye temsilcileri, akademisyenler ve konferans katılımcıları katıldılar.
-“Uluslararası bir üniversite olmayı yerel değerlerden kopmadan gerçekleştirmek istiyoruz”
Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Maalesef covid-19 süreci nedeniyle 3. Uluslararası Fiziksel Kimya ve Fonksiyonel Malzemeler Konferansını online olarak gerçekleştiriyoruz. Diliyor ve yürekten istiyorumki, önümüzdeki dönemde yine böyle bir toplantıda siz katılımcıları Malatya’da ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde misafir etmek isterim. 6 fakülte, 2 yüksekokulu, 9 meslek yüksekokulu, 1 lisansüstü enstitü ve 11 uygulama ve araştırma merkezi olmak üzere 29 akademik birimi ile eğitim ve bilimsel çalışmalarımızı yürütüyoruz. Uluslararası üniversite olma hedefi olan bir şehir üniversitesiyiz. İl merkezinde 2 ana yerleşke olmak üzere 8 ayrı ilçede yerleşkemiz bulunuyor. Türkiye’nin en genç, ama en hızlı büyüyen üniversitesiyiz. Aynı zamanda uluslararası bir üniversiteyiz. Kuruluşumuzun ikinci yılında 362 uluslararası öğrenci üniversitemizde kayıt hakkı elde etti. Hedefi uluslararası bir üniversite olan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde bilim, insanlık ve dünya için katkı ve destek sunmak isteyen dünyanın neresinde olursa olsun tüm bilim insanları ve akademik kurumlarla işbirliğine hazırız. Üniversite olarak uluslararası bir üniversite olmayı yerel değerlerden kopmadan gerçekleştirmek istiyoruz.” dedi.
-“ Dünyayı ve sağlık alt yapısını çocuklarımızın yaşayacağı çağa göre hazırlamak zorundayız.”
Rektör Prof. Dr. Karabulut şunları söyledi; “Dünya bugün çok büyük bir salgınla karşı karşıya bulunuyor. Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı. Dünyanın en önemli gündemi sağlık konusu oldu. Dünyada bilim dünyasının, en önemli gündemi sağlık ve sağlık sorunlarına çözüm, sağlıklı planlama konuları oldu. Sağlık sadece tıpçıların değil, bilim dünyasının ortak konusu oldu. Herkes kendi alanında çözümün ortağı olmaya çalışıyor. Salgın insan sağlığı üzerindeki etkileri kadar dünyadaki gelişmelere de etki yapmıştır. Covid-19 salgını ilk değil, son salgın da olmayacak. Covid-19 salgını ilk başladığında birçok bilinmeyenimiz vardı. Ama şimdi bildiğimiz tek şey, gelecekte yaşanması ihtimal salgınlara hazırlıklı olmamız gerektiğidir. Dünyanın gelmiş olduğu nokta itibariyle; sağlık sorunları, çok hızlı bir şekilde alan değiştirebilme ve yıkıcı etkisini arttırarak uzun süre devam etme potansiyeline sahip olmuştur. Gelişen bu durum nedeniyle; sağlık artık dünya için, insanlık için, insanlığın geleceği için, bir güvenlik sorunu haline gelmiştir. Dünyayı ve sağlık alt yapısını çocuklarımızın yaşayacağı çağa göre hazırlamak zorundayız. Şimdi tüm dünya bilim adamlarının dayanışma göstermesinin, sorumlu hareket etmesinin zamanıdır, diyoruz. Bu konuda Malatya Turgut Özal Üniversitesi her türlü uluslararası işbirliğine hazırdır. Dünyanın neresinde olursanız olun, bilim için, insanlığın geleceği için gelin birlikte çalışalım.”
Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kendi yerli ve mili yazılımı ile uzaktan eğitim alt yapısın sürdürdüğünü ve bugün aynı sitemin bazı üniversitelere de kurulması çalışmalarını sürdürüldüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Konferansımızın açılışını onurlandıran Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal’a, 20 ayrı ülkeden 90 farklı üniversiteden konferansa katılan siz değerli bilim insanlarına teşekkür ediyorum. Konferansın düzenlenmesini organize eden öğretim üyemiz Doç. Dr. Bayram Gündüz ve ekibini tebrik ediyorum. Konferansın daha iyi bir dünya için, sağlıklı bir dünya için katkı sunmasını diliyorum.” dedi.
-“ Kısa sürede bu aşamaya gelinmesi bir yöneticilik kapsamıdır”
TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörümüz Aysun hocamız ile uzun yıllarca önce YÖK’te, sonra Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde bulunduğu dönemde ve şu anda görev aldığı Malatya Turgut Özal Üniversitesindeki süreçte ne kadar dinamik çalıştığına bizzat şahit olan birisiyim. Hem bu konferans olsun, hem de kullandığımız iletişim aracı olsun bu onun bir göstergesi. Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluş sürecine YÖK’teki görevim nedeniyle katkı vermiştim. O dönem başlatılan fakülte sayısı ile bugün Tıp Fakültesi dahil kısa sürede bu aşamaya gelmesi bir yöneticilik kapsamıdır. Kendilerini ve ekibini tebrik ediyorum.” dedi.
-“ İşbirliği değil, birlikte iş yapmak”
Prof. Dr. Mandal şu şekilde konuştu; “Daha fazla etki oluşturmaya yönelik olarak yeni bir yaklaşım olan Avrupa Birliğinde 2021 yılından itibaren yeni bir süreç başlıyor, anahtar kelime işbirliği değil, birlikte iş yapmak. Bu ülkemiz için, özellikle pandemi döneminde en önemli ortam oldu. Konulara bakışım tek bir disiplin değil, hatta çok disiplin dediğiniz zaman bu mühendislik temel bilimler olarak algılanıyor, hayır, şuanda buna pandemi döneminde buna dahil olmak üzere sosyal ve beşeri bilimlerinde dahil olduğu bir süreçte ve diğer taraftan da artık bir bilgi aktarımı, bilgi değişimi ötesinde birlikte iş yapmaya doğru götüren bir dönüşüm ve bunu bir kültüre doğru dönüşümü. Avrupa Komisyonunun 2021 yılından itibaren çok daha fazla gündemde tutmaya çalışacağı, daha fazla etki odaklı bir süreç yönetimini biz de 2018 yılından itibaren Türkiye’deki araştırma ekosisteminde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bilgini üretim sistemleri değişiyor. Yeni bilgi yöntemi ve yeni insan kaynakları yöntemlerini geliştirmeye ihtiyaç var. Yeni bilgi üretiminde kastımız şu; proje desteklerini bireysel proje desteklerinin ötesinde daha fazla ülkemizin ihtiyaç duyduğu dünya ile rekabet ölçüsündeki boyutlarda belirlenmiş alanlarda platformlar halinde süreçleri desteklemek. Birlikte geliştirme yaklaşımı ile her kurumun görevini yapmasının ötesinde platformun başarısının sorgulanacağıdır.”
3. Uluslararası Fiziksel Kimya ve Fonksiyonel Malzemeler Konferansı, 22-24 Eylül 2020 tarihlerinde Malatya Turgut Özal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Konferans online ve pandemi ile mücadele kapsamında alınan önlemler çerçevesinde de yüz yüze yapılacak.
200 sözlü ve poster bildiri yer aldığı konferansın online kısımları MTÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi üzerinden yapılacak