DEREBAHÇELİ/ALİ KAYIKÇI
BU “KİTAP”TIR KARDEŞİM, “SİL-AT!” MENDİLİ DEĞİL!.. aygıdeğer Okuyucularımız!..“Türkiye Gazetesi”nin 12 Haziran 2021 günlü nüshası 12’nci sayfasında yer alan bir haber; bizi, geride kalmış bâzı yılların “Haziran ayı” görüntülerine götürüp, benzer üzüntüleri yaşamamıza sebep oldu. Bu haber, “ders kitaplarının çöpe atılması” ile ilgili idi ve bir yerinde aynen şöyle denilmekteydi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), Sıfır Atık Projesi kapsamında başlatılan yeni proje ile öğrencilerle öğretmenlere dağıtılan ücretsiz ders kitapları, defter ve atık kâğıtlar geri dönüşüme kazandırılacak. Sıfır Atık Projesi kapsamında israfı önlemek, kaynakları daha etkili, ekonomik ve verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak ve atıkları ekonomiye kazandırmak için MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen projelere bir yenisi eklendi. Buna göre, her yıl okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri ile öğretmenlere ücretsiz dağıtılan ders kitapları ile defter ve atık kâğıtların geri dönüşüme kazandırılması için okul müdürlüklerince gönünlülük esasına göre toplanarak değerlendirilmesi sağlanacak. Çalışma, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı telafi eğitimlerinin sonunda başlatılacak. İl ve ilçe Millî Eğitim Müdürlükleri koordinasyonundaki çalışma, resmî okul ve kurumlarda yürütülecek. Okullar, geri düşüme kazandırılan ders kitapları ile defter ve atık kâğıtlara ilişkin bilgileri, 29 Ekim 2021’e kadar MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne iletecek. İlk ve orta dereceli okullardaki 18 milyon öğrencinin 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında okuyacağı 147 milyon ders kitabı, okullara gönderildi. Dünyanın farklı ülkelerinde öğrencilerin aynı kitabı 4-5 yıl kullandığını ifade eden eğitim uzmanları…” = = = * = = = Bu satırları okuyunca hâtırımıza, 1962-1965 yıllarında okuduğumuz “
Samsun Ticaret Lisesi”ndeki öğrencilik dönemimiz geliverdi.“
Elden düşme ders kitapları”na sahip olmanın bile büyük bir mutluluk verdiği, hele bunların arasında bir de “
Malbilgisi” gibi birini bulmanın âdeta “
Millî Piyango Şanslısı” gibi sayıldığı o yıllarda kitâba verilen değer ile şimdilerde çöp konteynırları çevresine boca edilmiş, çöp kamyonu yolu gözlenen günlere kalındığının aynı ülkede yaşanması… bizi ve bizim gibi düşünenleri oldukça üzmekte, üzmektedir…“Amele” ücretlerinin 3-5, usta yevmiyesinin ise 10 lira olduğu o yıllarda
“10.- TL.”ye satın aldığımız, bizim için yardımcı bir kitap olan “1963 İstanbul” basımlı “İnkılâp ve Aka Kitabevleri Koll. Şti” yayını, 352 sayfalık “
Türk Kanunu Medenisi ve Borçlar Kanunu” adını taşıyan kitâbı, hâlen daha kütüphanemizde saklar ve 2001 yılında 4721 Sayılı Kanun’la değiştirilen 743 Sayılı önceki Medeni Kanun ile 2011 yılında değiştirilen eski “Borçlar Kanunu”ndaki bâzı maddelerin mukayesesini yapma “
Kanun Lâyihası”nda geçen “
gayri dînî” ifadeleri değerlendirme imkânını buluruz…Diyoruz ve de bu his ve düşüncelerle kaleme aldığımız aşağıdaki mısralarımız ile
Sizleri başbaşa bırakıyoruz. Kalbî sevgi ve saygılarımızla…
= = = * = = = Şu “MEB Okulları”nda, tam “Onsekiz milyon”muş……“Öğrenci’nin Sayısı” ve “Yüzkırkyedi milyon”… … “Ders Kitabı” var imiş, aynı yılda “okunmuş”……“Yallah çöpe” gdiyor, “Çöplüğe: Kamyon-kamyon”;Yeni gelen beğenmez: “Başkaları dokunmuş!..” Bu “kafa” ve bu “isrâf”, “Millet/Bütçe”ye yüktür; “Bakan” ve “MEB” bilsin ki, “vebâli” çok büyüktür; “Faiz-İsrâf” kolkola, “Millî Kese” söküktür!..“Hân-ı Yağma’cı Grup”, “Maliye”ye bi konmuş; “Millî Gelir ve Gider”, boynu bundan büküktür!.. “Kitap: Demirbaş” olsa, “derslik malı” sayılsa; “Sınıf Geçen” bıraksa, “Yeni Gelen”e kalsa; “Aynı kitap-aynı ders”, “3-5 öğrenci” alsa!..“Tutum: Okuldan başlar”, “İsrâf: Ferdî bir son”muş; Köy-kasaba-şehirler, bu “fikre” bi kök salsa!.. “Sıra üstü”nden “çöpe”, işte değer- mertebe; “Kitap yüklü öğrenci”, benzer sanki “merkebe”;“Fes” gitti, “şapka” geldi; sonra “tav oldu kepe!..”“Materyalist zihniyet”, bir “Rotari-Mason”muş; “Okul!.. Okul!..” denince, hasret kaldık “mektebe!..” “Kitap: Çöp Malı” değil, yeri: “Kütüphane-Raf”;“Okul-Öğretmen-Veli”, bu inançta tek bir saf; O yıl ve o dönemler, “isrâf” artık bertaraf!..“Tutum: Okuldan başlar”, “Tasarruf: Bir beton”muş; “Hadîsler” bunu söyler, bunları yazar “Mushâf!..” Bu “kitap”tır kardeşim, “sil-at!” mendili değil; “Tasarruf”un temeli, bu “Millî Fikr”e eğil; “Kitap/kütüp” ve “hâne”, “ilim” üstüne meyil!..Yok ise “gönüllerde”, boşuna “adam on-muş”;KAYIKÇ’Ali diyor ki: “Gözlere çekilmiş mil!..”