Koronavirüs gündemine kapılmayın!
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, koronavirüs salgını ile mücedele sosyal medya dikkat edilmesini, özellikle felaket içerikli haberlerin gündemine kapılmaması gerektiğini söyledi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de ölümlere sebep olan Koronavirüs salgını, özellikle sosyal medyada da gündemi belirleyen ve en çok konuşulan konuların başında geliyor.
KARAMSARLIĞA DÜŞÜRÜYOR
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, doğru bilgilerinde paylaşıldığı kadar yanlış bilgilerin de bulunduğu uçsuz bucaksız bir mecra olan sosyal medyaya dikkat edilmesi gerektiğini bilimsel niteliği olmayan asılsız, asparagas denilen haberlerin, kişide endişe, korku, panik oluşturabileceğini ortaya çıkan bu karamsarlığın ise psikolojik rahatsızlıkları tetikleyebileceğini söyledi.
KAYGI, PANİK HALİ
Virüs salgınıyla ilgili olumsuz paylaşımların insanı gelecek kaygısına sürüklediğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, "Sosyal medyada yanlış ve kaygı yaratıcı haberlerden prim sağlayan sahte hesaplar olduğunu da unutmamak gerekir. Bu paylaşımlardan prim kazanan hesapları takip etmemek psikolojik kaygıların önüne geçecek ilk yöntemdir.
Evde geçirilen bu sürede büyük küçük demeden herkes bu sosyal mecrada kaybolup gidiyor. Etkileşimin anlık olduğu bu mecrada özellikle diğer bireylerle yapılan yorum ve sohbetlere de dikkat etmek gerekiyor.
İzlenen veya okunan içerikler hakkında sizden farklı yorumda bulunan kişilerle çatışma yaratabilecek paylaşımlardan kaçınılmalıdır. Gereksiz tartışmaların psikolojinizi etkileyeceğini unutmayın.
BUNLARA DİKKAT EDİN
Çocuklarınızı mümkün olduğunca psikolojilerini etkileyecek içeriklerden kaçınmaları gerektiğini hatırlatın, onları uyarın.
Sosyal medyada koronavirüsle ilgili çok fazla haber ve yorum okumanın kaygı, panik, korku gibi duyguların ortaya daha fazla çıkacağını unutmayın. Dolayısıyla farklı alanları takip etmeye, çevrenizdekilerle farklı konular hakkında konuşmaya odaklanın. Boş zamanlarınızı iyi değerlendirin aile bireyle ile birlikte gerçekleştirebileceğiniz değişik etkinlikler yapın.
Ve son olarak sosyal medyada, alanında uzman olan bilinen kişileri takip edin onlara itibar gösterin. Bilimsel kaynaklara bağlı kalın ve olumsuz yanıltıcı haber trafiğinden uzak durun." diyerek sözlerine son verdi.