Büyük Anadolu Hastaneleri'nden "Meme Kanseri" uyarısı
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi akademik kadrosu ve uzman doktorları Türkiye'de her 10 kadından birinde görülen meme kanseri konusunda uyarılarda bulundu.
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Serdar Yol meme kanseri hakkında uyarılarda bulundu.
Bayanlara kişisel (kendi kendilerine yapılan) göğüs kontrolleri yapmaları konusunda bilgilendiren Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, yapılan kontrol ile erken tanı yapılması ve hastalığa erken müdahele edilmesi meme kanserinde çok önemlidir dediler.
KENDİ KENDİNE MUAYENE
Kendi kendine meme muayenesinin üç ayrı aşaması vardır diyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, "Gözle değerlendirme, Yatar pozisyonda elle değerlendirme ve ayakta elle değerlendirme olarak üçe ayırıyoruz. Her bir aşama meme dokusu hakkında çok değerli bilgiler verir ve bayanların bu kontrolleri mutlaka uygulaması gerekir. Yaptığınız kontollerde memede veya koltuk altında ele gelen kitle, memede ağrı, meme başında çekilme, meme başında akıntı, meme cildinde çekilme veya herhangi bir değişiklik fark ettiyseniz mutlaka bir genel cerrahi uzmanına gözükmeniz gerekmektedir"
MAMOGRAFİ ÇEKİNİLMELİ
Kadınlar arasındaki görülme sıklığı ve belirti vermeden ilerlemesi korkutucu olsa da, ilk evrede yakalanan meme kanserinin neredeyse tamamı tedavi edilebiliyor. Meme kanserinin %80-85'inin nedeni bilinmese de, hastalığın %15-20'sini genetik kaynaklar oluşturuyor. Hastalık meme kanserine dönüşmeden önce yani kanserden bir önceki dönemde mamografi sayesinde saptandığında, hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür. Ailesinde meme kanseri olan kadınlarda ilk mamografinin 35 yaşından itibaren çektirilmesi gerekir.
YAKALANMA RİSKİ TAŞIYANLAR
Genetik meme kanserinde ise bu kontroller 26 yaşında itibaren başlamalıdır. Memesinden hiçbir şikâyeti olmayan kadınlar da 40 yaşından sonra her yıl mamografi çektirerek, kanserin ele gelen büyüklüğe ulaşmadan tespit edilmesini sağlayabilir.
Özellikle anne ve kız kardeş gibi birinci derece akrabasında meme kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış olanlar, hiç emzirmemiş olanlar, ilk doğumunu 30 yaşın üstünde yapanlar, 50 yaş ve üzeri olanlar, erken ilk adet görenler, menopoza geç girenler, kilolu olanlar, meme kanseri geni ( BRCA ) taşıyanlar, ilk doğumdan önce uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda meme kanserine yakalanma riskinin diğerlerine göre fazladır. " diyerek sözlerine son verdiler.
B