HAYRANLAR İLE BULUŞUYOR!…
Dünyaca Ünlü Piyanist Gulsin Onay, ”Sevgili Dostlarım, Yaz aylarınız güzel başlamıştır umuyorum. Huzur ve müzik dolu bir yaz dönemi diliyorum” dedi.
Son birkaç haftadır katıldıkları etkinlikleri ve gelecek günlerdeki konserleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Dünyaca Ünlü Piyanist Gulsin Onay,” Yaz başında başarılı bir dünya prömiyeri gerçekleştirdik. 45.İstanbul Müzik Festivali kapsamında, 11 Haziran’da Süreyya Operası’nda, müzikle filmi birleştiren “Yolda”, seyirci karşısına çıktım. Bu konserde seslendirdiğim, “yolda olmak, veda etmek, ayrılmak” gibi temalar etrafında şekillendirdiğimiz özel ve renkli repertuara, Murathan Özbek’in filmine eşlik ettim. “Yolda” 8 Ağustos’ta 14.Bodrum Müzik Festivali’nin kapanışında da Bodrum prömiyeri yapacağım” dedi.
KEYİF VERİCİ ANLAR YAŞADIM
4-8 Temmuz tarihleri arasında, bu yıl ikinci kez düzenlenen Eğirdir Oda Müziği Yarışması’nda jüri üyeliği yaptıktan hemen sonra, İspanya’ya gittiğini hatırlatan Onay,” Barcelona yakınlarındaki Vila-Seca’da düzenlenen Piyano Festivaline katıldım ve Josep Carreras Oditoryumu’nda bir resital verdim. Festival çerçevesinde dünyanın dört bir yanından gelen genç piyanistlerin katıldığı yarışmada jüri üyeliği yaptım ve masterclass dersleri verdim. Çok yoğun ama keyifli bir haftaydı. Barcelona’dan sonra, beni çok yoğun bir temponun beklediği Bodrum’a geldim. 4 Ağustos’ta, 14.Bodrum Müzik Festivali’nin açılış gecesinde, bu yılki Onur Ödülü’nü alacağım için çok mutluyum. 8 Ağustos’ta da festivalin kapanış gecesinde az önce bahsettiğim gibi, “Yolda”yı Bodrumlu müzikseverlerle buluşturacağım” diye konuştu.
DOLU DOLU BİR PROGRAM
Konser Bach’ın üç eseri etrafında şekillendiğini vurgulayan Onay,” Bunlardan ikisi Busoni’nin Koral Prelüdlere yaptığı düzenlemeler; “Ich ruf’ zu dir” ve ünlü “Wachet auf”. Brahms’ın iki nostaljik Internezzosu’nun ardından Liszt’in yaptığı bir Schubert transkripsiyonu var; “Auf dem Wasser zu singen”. Su üzerinde, huzurlu bir akşam manzarası eşliğinde zamanın akışından kaçışı tasvir ediyorum. Beethoven’ın programlı sonatı “Les Adieux”, bestecinin arkadaşı ve destekçisi Avusturya Arşidükü Rudolf’ün, 1809’da Napolyon saldırısından kaçışından esinlenen bir eser. Üç bölümlü: “Veda”, yavaş bir girişin ardından karmaşa ve yansıtma (belki de Arşidük’ün zorlu yolculuğunun ve ayrılırken hissettiklerinin tasviri); “Yokluk” minör tonda yavaş ve duygusal bir melodi, son bölüm şenlikli ve hızlı “Dönüş”. Ravel’in Ondine’i, dinleyenleri baştan çıkartan şarkılarıyla denizin derinliklerine götüren efsanevi su perisinin tasviri. Ardından Schubert’in geç sonatları arasında yer alan do minör sonatın meşhur yavaş bölümü yer alıyor. Programda. Tezatlarla dolu Chopin’in dramatik 2.Baladı’nın ardından, Bach’ın İtalyan Konçertosu’nun, derin düşünceleri çağrıştıran yavaş bölümü ile konser sakin bir sona ulaşıyor” dedi.
SEVENLERİMLE BİRLİKTE OLACAĞIM
Bu konserden hemen iki gün sonra, kuruluşundan bu yana Sanat Danışmanlığı’nı yürüttüğü ve bu yıl 15.kez gerçekleştireceğinin atını çizen Onay, ”Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin açılış konseri var. Festivalin ana sahnesi olan 25 asırlık tarihiyle, Bodrum Yarımadası’nın en büyüleyici konser mekanı olan Antik Taş Ocağı’nda, sevgili Alexander Markov’la, çok keyifli bir keman-piyano programı seslendireceğim. Gümüşlük Festival Akademisi kapsamında, festival merkezimizdeki Toprak Ev’de, meslektaşlarım Cyprien Katsaris ve Konrad Richter ile piyano masterclassları vereceğim. 1 Ağustos’ta Gümüşlük Festival Akademisi (GFA) Kontrbas Masterclass öğrencileri ve Fora Baltacıgil’in konseriyle başlayan 15’inci festivalimiz, 04 Eylül’de sürpriz bir konserle sona erecek. “440 Tuş” adlı konserin detaylarını çok yakında açıklayacağım. Haberleri Gümüşlük Müzik Festivali’nin sosyal medya hesaplarında ve basında takip edebilirsiniz. Yeni sezonun heyecan verici konserlerinde buluşmak üzere, hepinize en güzel dileklerimi gönderiyorum” şeklinde konuştu.
Köksal ÖNER
şokhaber.net