DEREBAHÇELİ/ALİ KAYIKÇI İSTER “ATEİST” OL, İSTER “HUKUKÇU!..”* “(Her şeyi) yaratan Rabbinin adıyla oku!.. O keremine nihayet olmayan Rabbindir. Ki, kalemle yazı yazmayı öğreten O’dur… İnsana bilmediği şeyleri O öğretti.” (Kur’ân-ı Kerîm; Alâk Sûresi; âyet 1, 3, 4-5)
* “De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sâhipleri ibret alırlar.” (Kur’ân-ı Kerîm -Tibyân Tefsiri, Zümer Sûresi; âyet 9)
* “Şânım hakkı için, size öyle bir kitap indirdik ki, bütün şân ve şerefiniz ondadır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız?..” (Kur’ân-ı Kerîm; Enbiyâ Sûresi, âyet 10)
* “Ey insanlar! (Bu Kur’ân) size Rabbinizden bir öğüt ve gönüller derdine bir şifâ ve mü’minlere bir hidayet ve rahmet (olarak) geldi.” (Kur’ân-ı Kerîm; Yûnus Sûresi, âyet 57)
* “De ki, insanlar ve cinler birbirlerine yardımcı olarak, (belâgat, güzel nazm ve kâmil mânâda) bu Kur’ân-ı Kerîmin bir benzerini ortaya koymak için bir araya gelseler, yemîn olsun ki, yine de benzerini ortaya koyamazlar.” (Kur’ân-ı Kerîm; Îsrâ Sûresi, âyet 88)
* “Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah için) gizli ve açık sarf edenler, asla zarara uğramayacak bir kazanç umabilirler. Çünkü Allah, onların mükâfatlarını tam öder ve lütfûndan onlara fazlasını da verir. Şüphesiz O, çok bağışlayan, şükrün karşılığını bol bol verendir.” (Kur’ân-ı Kerîm; Fâtır Sûresi, âyet 29-30)
* “Gerçek müminler ancak o müminlerdir ki, Allah anıldığı zaman yürekleri ürperir, âyetleri okunduğu zaman imanlarını arttırır. Ve bunlar yalnızca Rablerine tevekkül ederler.” (Kur’ân-ı Kerîm; Enfâl Sûresi, âyet 2)
* “…ve Kur'ân'ı tertil ile, ağır ağır, güzel güzel oku!”, “…(Namazda) Kur’ân’dan kolayınıza geleni okuyun” (Kur’ân-ı Kerîm; Müzzemmil Sûresi, âyet 4, 20)
* “Rabbinin Kitabı'ndan sana vahyedileni oku. Onun kelimelerini değiştirebilecek yoktur. O'ndan başka bir sığınak da bulamazsın.” (Kur’ân-ı Kerîm; Kehf Sûresi, âyet 27)
* “Her kim beş vakit farz namâzda Kur’ân-ı Kerîm okursa, Hakk teâlâ her harfine yüz sevâb verir. Her kim namâzdan başka vakitlerde Kur’ân-ı Kerîm okursa, her harfine on sevâb verir. Her kim, (tegannîsiz ve hürmetle okunan) Kur’ân-ı Kerîmi ayakta veya oturarak hürmet ile dinlerse, her harfine bir sevâb verir. Her kim Kur’ân-ı Kerîmi hatm eylese (baştan sona okusa), o kulun duâsı Allah indinde kabul edilir”, “Kur’ân-ı Kerim okuyanın ana-babası kâfir olsalar bile, azâbları hafifler.”, “Sözün en hayırlısı, Allah’ın kitabıdır.“, “Kur’ân’ı öğrenin, okuyun ve okutun”, “Kim Kur’ân okur ve ondaki (hükümlerle) amel ederse Kıyâmet gününde onun anne ve babasına taç giydirilir. O tâcın ışığı dünya evlerindeki güneşin ışığından daha güzeldir. Buna göre Kur’ân’la amel edenin durumunu siz düşünün...”, “Ey Ebû Zer! Allah’ın kitabından bir âyet öğrenmek için sabahleyin evinden erken çıkman, yüz rekat (nafile) namaz kılmandan daha hayırlıdır.”, “Kim Kur’ân’ı okur ve onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını harâm kabul ederse, Allah bu sayede o kimseyi cennetine sokar. O kişi de kendi ailesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat eder”, “Kalbinde Kur’ân’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.”, “Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevâbı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.”, “Kur’ân okuyunuz. Çünkü Kur’ân, Kıyâmet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir”, “Sadece şu iki kimseye gıpta edilir: Biri Allah’ın kendisine Kur’ân verdiği ve gece gündüz onunla meşgul olan kimse, diğeri Allah’ın kendisine mal verdiği ve bu malı gece gündüz O’nun yolunda harcayan kimse.”, “Allah şu Kur’ân’la bazı kavimleri yükseltir; bazılarını da alçaltır.”, “Kur’ân okuyan mü’min portakal gibidir: Kokusu hoş, tadı güzeldir. Kur’ân okumayan mü’min hurma gibidir: Kokusu yoktur, tadı ise güzeldir. Kur’ân okuyan münâfık fesleğen gibidir: Kokusu hoş fakat tadı acıdır. Kur’ân okumayan münâfık Ebû Cehil karpuzu gibidir: Kokusu yoktur ve tadı da acıdır.” , “Kur’ân’ı gereği gibi güzel okuyan kimse, vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur’ân’ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır.”, “Sizin en hayırlılarınız, Kur’ân’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”, “Kötülüklerin en kötüsü, Allahü teâlâya inanmamak, ateist olmaktır.” (Hazret-i Muhammed “sallallahü aleyhi ve sellem
”) * “Allahü teâlânın büyüklüğünü bilmeyen, Kur’ân-ı Kerîmin büyüklüğünü anlayamaz. Allahü teâlânın büyüklüğünü anlamak için de, O’nun sıfatlarını ve yarattıklarını düşünmek lâzımdır. Bütün mahlûkatın sâhibi, hâkimi olan Allahü teâlânın kelâmı olduğunu düşünerek okumalıdır.” (İmâm-ı Gazâlî “r. aleyh
”)* “Kur’ân-ı Kerîmin her bir harfinde bin bir derde bin bir türlü devâ (şifâ) vardır”. (Ebü’l-Leys Semerkandî “r. aleyh”)
* “Kur’ân-ı Kerîm, Muhammed aleyhisselâmın sözü değildir. Allah kelâmıdır. Hiçbir insan öyle düzgün söyleyemez. Kur’ân-ı Kerîmde bildirilenlerin hepsine İslâmiyet denir. Hepsine inanan insana mü’min ve Müslüman denir. Birini bile beğenmemeğe îmânsızlık, yani küfür denir.” (Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî “k. sirruh”)
* “Ölçülse; Tevrât, Zebûr, İncîl/Üstün elbet, Kitâb-ı tenzîl. Bir mucizedir, nûr-i Kur’ân/Değişmez hiç, durdukça cihânKıyâmete dek, olur mer’i/Şüphe edene, (Fe’tû) emri. Yehûd, mason, komünist şimdi/Kur’ân’a, hep hücuma geçti.”(H. Hilmi Işık-Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye)* “Hiç kimse Hazret-i Muhammed’in prensiplerinden daha ileri adım atamaz. Avrupa’ya nasip olan bütün başarılara rağmen, bizim konulmuş olan bütün kanunlarımız, İslâm kültürüne göre eksiktir.”
(Alman yazar ve şâiri Goethe)* “Ateist/Tanrıtanımaz: Allahü teâlâya inanmadığı gibi, hiçbir dîni kabul etmeyen, dinsiz, dehrî. Allahü teâlâya inanmadıkları gibi ‘Her şey tabiat kanunları ile var oluyor. Bir yaratıcı yoktur. Dehr yani zaman ilerledikçe, her şey değişmektedir’ derler. Kitaplarında din ile mücadele eden, ‘Dinleri yok etmek, materyalizmin, Marksizm’in alfabesidir’ şeklinde propaganda yapan Lenin, iktidarı ele geçirdikten sonra Rusya’da ‘Ateistler Birliği’ni kurdu. Kendilerini akıllı, ilim adamı ve hiç yanılmaz sanan dinsizler, üç kısımdır: Ateistler (dehriyyûn), her şeyi tabiat yapıyor diyen tabiiyyeciler, Yunan filozofları ve bu arada Sokrat ile talebesi Eflâtun ve onun da talebesi Aristo’nun yolunda olanlar”
(Türkiye Gazetesi Dînî Terimler Sözlüğü; C. 1, s. 32) * “Sartre: J. Paul Sartre: Fransız yazarı ve felsefeci düşünür (1905-1980). “Varoluşçuluk” akımının babası sayılan “Tanrıtanımaz” bir kişi.” (Görsel Genel Kültür Ansiklopedisi; C. 13, s. 8207) * “Marx: Karl Marx: Alman siyaset adamı, filozof ve iktisatçı (1818-1883). Alman Yahudi’si bir avukatın oğlu olarak “Das Kapital” adlı eseriyle bir dinsizlik rejimi olan “Komünizme” ve “Leninizm’e” zemin hazırlamıştır.
(Sözlük)* “Ateşgede: Eski İran (Pers Dönemi)’da, Zerdüşt ve Mezdekî dinine inananların, Ateşgâhta (Ateşgelerin ortasında), kokulu ağaçlar olan “Sandal” ve “Kondor”ların yakıldığı bölümü de içine alan, kare plânlı tapınak veya üstü açık tapınma yeri. (Sözlük)* “Lucretius: Ateist/Tanrıtanımazların eskilerinden, dînî inançlarla akıl ve bilim adına savaşmalı tezini savunan Romalı Filozof
. (A.g.e.: Görsel G.K. Ansiklopedisi; C. 13, s. 8207)* “Ahuramazda/Hürmüz: M.Ö. 620’lerde Zerdüşt’ün kurucusu bulunduğu dînin Mecûsîlik adıyla Hindistan’ın Bombay kentinde gelişen ve bugün de etkisini sürdüren ateşe/İyilik Tanrısı Ahuramazda (Hürmüz)’ya tapınmanın simgesi. (A.g.e: Görsel G. K. Ansiklopedisi; C. 2, s. 956-957)* “Huteme: Cehennem’in 5’inci tabakası olup burada ateşe, öküze tapan Budistler, Brehmenler, Zerdüşt ve Mezdekîler azâb görecektir.”
(Türkiye Gazetesi Yeni Rehber Ansiklopedisi; C. 4, s. 287)* “Kisrâ: Sasânîler sülâlesinden gelen, eski İran/Pers hükümdarlarına verilen bir isim. (Tercüman Gazetesi Ansiklopedik İslâm Lugatı; C. 1, s. 354) aygıdeğer Okuyucularımız!.. “
Millî Gazete”nin kupon karşılığı okuyucularına hediye ettiği, “
Köşe Yazarı, Emekli Vaiz Mahmut Toptaş Hocaefendi”nin “
Küfür Cephesinde Değişen Bir Şey Yok” (İstanbul, Haziran 2017, 184 s.) adlı eserin 164’üncü sayfasında okuduğumuz şu hâtıra, bizi bu yazıyı yazmaya yöneltti. Bu hâtırada aynen şöyle denilmekte idi:“Bir hukukçumuz, ‘
Hocam, Kur’ân 1400 sene önce indirildi. Zaman değişti. Zamanın değişmesiyle de ahkâm değişti. Kur’ân bizim hayâtımıza bir canlılık katmaz’ dediğinde ben de ona: ‘Günümüz fizik, kimya, biyoloji bilginlerinden biri çıkıp da bu sudan Âdem de içmişti, bu havadan Havva’da koklamıştı. Şimdi zaman değişti. Biz (M.S.) iki binli yıllardayız. Bizim havamız ve suyumuz değişik ve çağdaş olmalı diyen var mı? Bu kelebeğin kanatları ve renkleri çağdaş insanın renk anlayışına uygun değil diyen var mı? Tabiattaki binlerce kanundan bir tanesi bize uygun değildir, diyebiliyorlar mı? Dediğimde, ‘
Hayır, tabiatta kusur yokmuş’ demişti. Peki, milyonlarca yıl önce yaratılan tabiat kanunlarında kusur yapmayan Allah (c.c.), bin dört yüz sene önce indirdiği kitâbında mı kusur yapacak?”Bu ifadeleri okuyunca aşağıdaki mısralarımızı kaleme aldık. Akabinde de iki yıl kadar önce bizim bir köşe yazımızda “
13 Temel Konu Var, Kitâbımız Kur’ân’da” başlığı altında yazdıklarımızı, bilvesile burada tekrardan dile getirmenin faydalı olacağını düşündük…Diyoruz ve bilvesile bu his ve tepkilerle kaleme aldığımız aşağıdaki mısralarımız ile Siz Saygıdeğer Okuyucularımızı da başbaşa bırakıyoruz… Kalbî sevgi ve saygılarımızla…
= = = ( 1 ) = = = İster “Ateist” ol, ister “Hukukçu”;İstersen “Sartre” gibi, “Varoluşçu” ol!..İstersen “Marx” kesil, “Sokrat-Nutukçu”;“Aristo” misâlli, “Felsefe”yle dol!.. İstersen “Engels” ol, “Lucretius” kesil; “Durkheim”den, “Freud”dan; istersen besil;“Zerdüştçü-Mezdekî”, ateşçi nesil; “Ahuramazda”yı, seçmişsen idol!.. İster “Sandal” ol, istersen “Kondor”;“Zerdüşt-Mezdekî”ye, “Hutame” konfor; “Ateşge-Ateşgâh”, “Azerî”den sor; “Sasanî Sarayı”, “Kisrâlar”a” yol!.. KAYIKÇ’Ali der ki, “Su ile hava”;“DNA” üstüne, “konuş bedava”;Bir “tohum-çekirdek”, “ilâhî dâvâ”;“İbret al-akıllı ol”, “Ateistler mol!..”= = = ( 2 ) = = = “İmân” ve “Tevhîd” O’nda, “Rabbimizin varlığı;Birliği-Sıfatları; Tekvîn ilmi, İsimler”;Nerde “hükümdar” varsa, ona hükümranlığı…Bunca hilkat âlemi, hayvanat ve cisimler;Zerre içinde zerre, kâinat ağırlığı… Ve “Nübüvvet” nîmeti, “Allah Resûlü” O’nda;“Peygamberler halkası: Muhammed (*) ilk ve sonda”;“Kitaplar ve Melekler”, “104 asıl”dır fonda…“4 büyük melek” ile, sayısız “nûr’dan varlık”;“Cebrâil”(**) ve “Azrâil”(**), zikredilir hep önde… “Kıyâmet” ve “Âhiret”, “3. Bir durak”tır;^“Îmân Esasları”ndan, sanma ki çok ıraktır; “Hesap” var ve de “Mîzân”, kim “kara”dır kim “ak”tır…O “dehşet ânları”nda, çeker insan hep “darlık”;“Şefaate kavuşan”, elbet “kurtulacak”tır… “Cennet” ve “Cehennem” var, “vaad” ve “vaid”ler var;“Mü’mine nice nîmet”, “kâfirlere azâb”lar;Öylesi azâblar ki, sanılmasın “can çıkar!..”Başlangıç yeri malûm, “geçiş yeri mezarlık”;“Günâhı çok olanı”, “kabir öyle bir sıkar!..” “Namâz”, “Oruç”, “Hac”, “Zekât”; “İbâdet”in temeli; “Hakk rızâsı” esastır, “Cennet” diğer emeli;“Kelime-i şehâdet”, her fırsatta demeli!..“Son nefes”in “mührü” bu, başucunda “nazarlık”;Buna kavuşmak için, hep “helâl”den yemeli!.. Ve dahi “Muamelât”, “İslâm Hukuku” demek;“Temel haklar-Hürriyet”; “aile” var, “evlenmek”;“Nikâh” var, “boşanma” var; “bağış”, “vâsiyet vermek…”“Alış-veriş” işinde, “sünnet” olmuş “pazarlık”;“Helâl kazanç” temeli, “alın teri” ve “emek…” “Ukûbat/Cezalar” var, “Cemiyet Nizamı”nda;“Temel hakkı” çiğnenen, “adalet” hep yanında;“Zâlim”e “Dur!” diyen o, “fena iş”e “ânı”nda…“İnfâzlar” yapılmalı, “susmalı “zar-i zarlık!..”“Hükümler” âdil olur, “hâkimler divânı”nda… “Ahlâk” “mümin” içindir, “Cennet ahlâklı yeri”; “Ana-baba hakları”, “kulun ferdî değeri”;“Helâl-haram” nirengi, “doğruluğun cevheri…”Hangi işler “sevâb”lı, hangileri hep “nârlık?”“Allah’a asî olmak”, “beterin en beteri!..” “Nasîhat” ve “Tavsiye”, “kul’un olmaz-olmazı”;“Her gün/her saat” için, “şeytân en yaramazı”;“Nefis-şeytân” kol-kola, çekip-götürür “bâzı…”“Şer işleri” yaptırır, yaşatır hep “mundarlık”; “Ölüm”ü unutmadan, “Rabbi etmeli râzı!..” “İlmî gerçek-Tefekkür”, “kâinatın sırları”;“Onca nîmet ve akıl”, “kaplamış asırları”;“İlâhî mucizeler”, yıkar nice “surları…”“Kün!” emriyle oldurur, “zâlimlere Kahhârlık”;Dilerse “zilzâl” ile, titretir O “yerleri…” “Kıssalar-Menkıbeler”, nice “ibretlik işler”;“Peygamber-velî zâtlar”, “ne yapmış/ne demişler”;“Çölde geçen hayatlar, ne içmiş/ne yemişler?..”“Nemrûtlar-Firavûnlar”, “îmânda hep zinhârlık”;“Zulüm içinde zulüm”, “fecaat” işlemişler… “Duâ” ve “Zikir” O’nda, nice “güzel örnek” var;“Fâtiha-Nâs” arası, ömür boyu “tek-tek” var; “İnsan ihtiyaç ehli”, türlü “niyet/istek” var…Bâzen şaşar pusula, oluverir “zıharlık”;“Kefâretli bir iştir”, “oruçla bir değnek” var… “Cihâd” ve “Şehâdet”, “iki güzel mertebe”;Bir yanda “Mekke-Kâbe”, karşı taraf bir “Sebe”;“Ehl-i küfür”-“Ehl-i Hakk”, ezel-ebed “hep cephe!..”KAYIKÇ’Ali burada, sökmez “Şâir-Yazarlık”Bu bir “nasip işi”dir, ihtiyaç yok “mektebe!..” ----------------------------------------------- (*): Muhammed aleyhisselâm efendimiz.(**): Cebrail aleyhisselâm, Azrail aleyhisselâm