Ömer Karadaş Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’nde sağlığına kavuştu
Mide rahatsızlığı şikayetiyle Samsun Büyük Anadolu Hastanesine başvuran Samsun Vezirköprü’lü Ömer Karadaş isimli hasta Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Serdar Yol tarafından yapılan başarılı ameliyat ile sağlığına kavuştu.
Daha önce yaşadıklarını ve tedavi sürecini anlatan Ömer Karadaş, ‘’Mide rahatsızlıklarım vardı ve o esnada mide kanaması geçirdim. Daha sonrasında Büyük Anadolu Hastaneleri’nde Prof.Dr. Serdar hocamızı bulduk. Hastanede benim gerekli incelemelerimi yaptı. Yapılan incelemeler sonrası hocamız benim mide kanseri olduğumu ve ameliyat olmamı söyledi. Ameliyatım güzel geçti ve şuan çok iyiyim. Normal sağlık insan gibi herşeyi yiyip içebiliyorum. Hiçbir sıkıntım yok. Hastanede 6 gün kadar kaldım ve 6 gün sonra evime döndüm. 2-3 ay kadar yeme ve içmede sıkıntı çektim.
Sonrasında işimin başına döndüm gayet sağlıklıyım. Morallerimi hep yüksek tuttum ve bu kanserden kurtuldum. Erken tanı çok önemli. Böyle bir hastalıktan şüphelendikerinde doktora gitmelerine ve doktorun yaptığı tetkiklerle bilgileri doğrultusunda ameliyat olmalarını tavsiye ederim. Doktora gitmekten korkmayın, geç kalmaktan korkun.En başta bana destek veren sevdiklerime, Büyük Anadolu Hastaneleri’ne ve Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Serdar Yol hocamıza çok teşekkür ederim.’’ dedi.
Mide kanserinin belirtileri
Mide kanserinin hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Ve Cerrahi Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, "Mide kanseri bazen hiçbir belirti vermeden, sinsice ilerleyebilir. Belirtiler geç dönemlerde görüldüğünde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilir. Öte yandan, karnın üst kısmında şişkinlik, ağrı, çabuk doyma, iştahsızlık, bulantı, kusma, beraberinde hızlı kilo kaybı, kansızlık (anemi), dışkıda gizli kan testinin pozitif çıkması hastalığın başlıca belirtileri arasındadır. Ancak tüm bu bulguların günlük yaşantıda sık rastlanan, sıradan şikayetler olması, doktora başvurma konusunda gecikmelere yol açabilir. Hastalığın erken tanısı cerrahi girişimler bakımından avantaj sağlar.
Tedavi sonrası tedbiri elden bırakmayın
Hastanın tedavisi için cerrahi yöntemler kullanıldığında, midenin büyük bir kısmı veya tamamının alındığını ifade eden Prof. Dr. Serdar Yol, "Böyle bir operasyon sonrası hastanın sık aralıklarla, küçük porsiyonlarla beslenmesi ve besinleri çok iyi çiğneyerek yutması önerilmektedir. Mide kanseri ameliyatı ve tedavisi sonrası hasta, “Ameliyat oldum kurtuldum” düşüncesine kapılmamalı, düzenli kontrollerine devam etmelidir.
Tedavide gecikme başarı şansını düşürüyor!
Mide kanserinde tedavinin başarısı; kanserin yakalanma süresine, yakalanma evresine, hastanın yaşına, beraberinde görülen hastalıklara, lenf bezleri ile çevre ve uzak organların tutulumuna bağlıdır. Erken evrede teşhis ve tedavi ile 5 yıllık yaşam şansı %90-100 iken, ileri evre tümörlerde bu oran %15-25’e kadar düşmektedir. Aşırı tuzlu, salamuralı yiyecekleri her gün yemekten kaçınmak, közde piirilen gıdalardan uzak durmak, bol taze sebze yemek, sporu ihmal etmeden, ideal kiloyu korumak hastalığın tedavi başarısını yükselten önemli faktörlerdir." diyerek sözlerine son verdi.