OMÜ'de Sıfır Atık Çalışmaları Tamamlandı
Covit 19 virüs ile pandemi günlerinde atık yönetiminin, çevre ve insan sağlığın ne kadar önemli -olduğunu bir kez daha farkında olduğumuz şu günlerde ‘Sıfır Atık’’ projesi kapsamında OMÜ’de tebliğ gereği geçici depolama alanı kuruldu.
Entegre Katı Atık Yönetimi kapsamında cam, kâğıt plastik, metal, tehlikeli atıkların (atık pil, bitkisel atık yağ) geçici depolanarak geri dönüşüme kazandırılacak.
Atıkların kontrol altına alınması ve gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre ve temiz bir ülke bırakılması hedefiyle T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan ve ülke genelinde uygulamalarla tüm Türkiye’yi kapsayan Sıfır Atık projesi kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde çalışmalar tamamlandı.
Yapılan çalışmaların amacı; Geri kazanılabilir atıkların diğer atıklarla karıştırılmadan kaynağında ayrı toplanmasının sağlanması ve geri kazanım ve/veya bertarafa gönderilmek üzere bırakılması amacıyla oluşturulan atık getirme merkezlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Üniversitelerde 3. sınıf atık getirme merkezi; üniversiteler tarafından kendi mülkiyet alanları içinde kurulan ve işletilen merkezler olarak tanımlanmaktadır.
OMÜ’de yayınlanan Covid-19 hijyen malzeme atıkları genelgesi gereği OMÜ birimlerinde uygulamaya geçilmiştir.
Tek kullanımlık maske, eldiven gibi kişisel hijyen malzeme atıklarının yönetiminde Covid-19 tedbirlerine İlişkin 2020/12 Genelgesi yayımlandı. Ülkemizin karşı karşıya kaldığı koranavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede ülke sathında alınan tedbirler doğrultusunda, gündelik hayatta kullanılan maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının uygun şekilde yönetiminin sağlanması gerekmektedir. Bu kapsamda hazırlanan 2020/12 sayılı Bakanlık Genelgesinde; kurum, kuruluş ve işletmelerin bina ve yerleşkelerinde oluşan maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarının diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi, ağzı sıkıca kapatılan iç içe iki torbaya konulması, geçici depolama alanlarında en az 72 saat bekletildikten sonra “diğer atık” kategorisinde “evsel atık” olarak yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi, ve evlerden ve işyerlerinden kaynaklanan tek kullanımlık maske, eldiven, mendil gibi kişisel hijyen malzemesi atıklarının ağzı sıkıca kapatılan iç içe iki torbaya konulması, en az 72 saat süreyle oda veya balkonlarda bekletilmesi ve “diğer atık” kategorisinde evsel atık olarak yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi hususlarında uygulamaya esas hükümler yer almaktadır.