Psikiyatriye ne zaman gitmek gerekiyor?
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Kardem Açıkyürek, beynin duygu, düşünce ve davranışlarla ilgili işlevlerinin bozulmasıyla kendini gösteren hastalıklarda mutlaka Psikiyatriye gitmek gerektiğini söyledi.
Psikiyatriye ne zaman gitmek gerekiyor? sorusuna yanıt vermemiz gerekir diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Kardem Açıkyürek, "İnsan biyopsikososyal bir varlıktır. Yani her insanın fiziksel, ruhsal ya da sosyal sorunları olabilir. Örneğin boğaz ağrısı, görme bozukluğu ya da baş dönmesi yaşayan biri nasıl ki ilgili branşlara başvurup muayene ve tedavi oluyorsa hatta herhangi bir fiziksel sorunu yokken bile belli aralıklarla chek- up yaptırıyorsa ruhsal anlamda sorun yaşayan kişinin de psikiyatriye başvurması o kadar doğaldır.
Zaman zaman kişi ruhsal olarak çökkün, kaygılı, öfkeli hissedebilir, şüphecilik , alınganlık, takıntılar şeklinde düşünce bozuklukları yaşayabilir, dürtü kontrolünde bozulmalar olabilir, davranım bozuklukları, ajitasyon, ağlama ya da saldırganlık gösterebilir. Uyku, iştah ve enerji de bozulmalar yaşayabilir.
Bunların bir kısmı durumsal olup kişiyi kısa süre etkiler ve geçer. Fakat kişinin duygu durumunda, düşüncelerinde, davranışlarında ve algılamasında bozulmalar ortaya çıkmaya başlar, bu bozulmalar süreklilik kazanır, kişinin gündelik yaşamını, işlevselliğini ve kişiler arası ilişkilerini olumsuz etkiler hale gelirse kişinin mutlaka bir psikiyatri uzmanına muayene olması gerekir.
MUTLAKA PSİKİYATRİYE BAŞVURULMALI
Bazen ruhsal bozukluklar sinsi başlangıçlı olabilir ve ruhsal hastalık tablosu uzun zaman içinde netleşir. Bu durumda kişi kendisinde gelişen ruhsal hastalığa karşı içgörü sahibi olamayabilir. Eğer yakınları ya da çevresindekiler kişinin ruhsal durumundaki değişikliği fark eder ve kişiye bu değişiklikleri bildirirse, kişi kendinde bir hastalık olduğunu düşünmese bile mutlaka psikiyatriye başvurmalıdır.
Bunun dışında çoğu fiziksel hastalıklarla psikiyatrik hastalıklar birlikte sıkça görülür. Kansızlık, guatr gibi fiziksel hastalıklar ruhsal hastalık belirtilerini tetikleyebilir ya da doğrudan neden olabilir. Yine kronik seyirli ve yeti yitimiyle giden fiziksel hastalıklar, örneğin serebrovasküler hastalıklar, diabet, kardiyak hastalıklar, sonrasında çoğu kişide depresyon , kaygı bozukluğu gibi ruhsal hastalıklar tetiklenebilir. Ruhsal durumdaki sorunlar kişinin fiziksel değerlerini ve fiziksel hastalığa tedavi uyumunu bozabilir. Bu nedenle mevcut bir fiziksel hastalığın varlığında doktorunuz ruhsal durumunuzun da fiziksel sorunlarınızı olumsuz etkilediğini düşünüyorsa sizi psikiyatriye yönlendirecektir." diyerek sözlerine son verdi.