Samsun Model Fabrika
Samsun Model Fabrika’nın ‘Öğren-Dönüş Projesi’ çerçevesinde sağladığı eğitim, saha uygulaması ve danışmanlık desteğiyle Merzifon’da faaliyet gösteren Dovi Mobilya’da Yalın Dönüşüm Projesi gerçekleştirildi.
Küresel rekabette var olmanın yolu verimliliği sürekli arttırmaktan geçmektedir. Verimliliği, sürdürebilir kalkınma ve toplumsal refah artışının kaynağı haline getirmiş ülkeler küresel rekabette bir adım önde yer almaktadır. Müreffeh bir geleceğin temelinde verimlilik, verimliliğin temelinde ise dijital dönüşüm ve yenilikçi teknolojiler yatmaktadır.
Bu çerçevede Model Fabrikalar projesi, ülkemizde imalat sanayi işletmelerinde verimliliğin artırılması ve dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması için 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı 10. Kalkınma Programı dahilinde T.C.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda hayata geçirilmeye başlanmıştır.
Model Fabrikalar, olabildiğince sektör bağımsız olarak, hata yapma özgürlüğünün olduğu gerçek bir üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak verimlilik temelli dönüşümün öğretilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlayan eğitim ve danışmanlık fabrikalarıdır.
Bu kapsamda firmalara;
- Yalın Üretim,
- Dijital Dönüşüm,
- Enerji Verimliliği,
- Yeşil Dönüşüm konularında hizmetler verilmektedir.
Türkiye’nin ilk model fabrikası 2018 yılında Ankara’ da hizmete başlamıştır. Günümüzde ülkemiz genelinde 10 model fabrika (Ankara, Konya, Gaziantep, Bursa, Kayseri, Adana, Mersin, İzmir, Eskişehir, Samsun) faal olarak çalışmaktadır.
Samsun Model Fabrika kurulum süreci, Ağustos 2022’da T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi arasında Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika) kurulmasına ilişkin iş birliği protokolü imzalanması ile başlamıştır. Samsun Model Fabrika, Samsun Merkez OSB’ye bağlı ticari işletmesi olarak 2024 Haziran ayından itibaren faaliyetlerine başlamıştır. Eylül 2024’de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla resmi açılışı gerçekleştirilmiştir.
Samsun Model Fabrika Yalın Dönüşüm, Dijital Dönüşüm ve Yeşil Dönüşüm konularında eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Samsun Model Fabrika tarafından verilen hizmetlerden olan “Yalın Üretim Öğren-Dönüş” programında belirli kriterlere göre seçilmiş işletmelere Yalın Felsefenin aktarılması ve söz konusu işletmelerin üretim sahasının seçilen kısımlarında Yalın Tekniklerin uygulanması hedeflenmektedir. Yalın Üretim farkındalık eğitimleri Samsun Model Fabrika içinde sınıf ortamında, deneyimsel eğitimleri ise model fabrikanın içindeki gerçek üretim ortamında verilir. Eğitim aşamasından sonraki danışmanlık aşamasında, model fabrika uzman danışman ekibi ile beraber katılımcılar kendi işletmelerinde öğrenilen yalın üretim araçlarını uygularlar. Bu programlara işletmelerdeki dönüşüm projelerinin liderleri katılır. Öğren Dönüş programı süresi yaklaşık 5 aydır.
Samsun Model Fabrika faaliyetlerine başladığımız günden bu güne Samsun ve çevre ilerde 15 firma ile Yalın Dönüş projesi ve 1 firma ile yeşil dönüşüm projesi hayata geçirmiştir.
Samsun Model Fabrika’nın Yalın Üretim Öğren Dönüş projelerinde beklenen çıktılar;
- Yalın Yaklaşımın alt başlıkları olan Değer Akış Haritalama, Problem Çözme Teknikleri, Kaizen, İş Etüdü, Hat Dengeleme, 5S, Tam zamanında üretim vb. eğitimleri verilmiş orta kademe yöneticiler ve mavi yaka çalışanların da dahil olmasıyla oluşturulmuş ekipler ile kurumda Yalın Dönüşüm çalışmalarının başlatılması,
- İşletmede “değer” ve israf kavramlarının öneminin anlaşılmasını sağlamak ve kültürel dönüşüme adım atmak.
- İşletme yönetici ve mühendislerinde yalın odaklı düşünme yetkinliğindeki bilişsel gelişmelerini sağlamak,
- Belirlene pilot bölgede üretim süreçlerinde verimlilik artışını sağlamak,
- Operasyonel maliyet ve kayıpları en aza indirmek,
- Toplam akış süresini azaltmak,
- Stok seviyelerini azaltmak,
- İlk Seferde Doğru (İSD) üretim oranını arttırmak,
- Müşteri talebine; mümkün olan en kısa sürede, istenilen kalitede ve en uygun maliyette yanıt vermek,
- Set up (ürün değişim) sürelerinde azalmak,
- Fabrika tesis tasarımındaki iyileştirmelerle malzeme akışında iyileştirmek,
- Süreç tasarımı ve fabrika değer akışındaki iyileştirmelerle müşteri sipariş girişinden sevkiyata kadar geçen Teslim Süresinde (Lead Time) iyileştirmek.
Samsun Model Fabrika tarafından gerçekleştirilen Yalın Üretim Öğren Dönüş projelerinde elde edilen ortalama sonuçlar;
- Verimlilik ~ %76 İyileşme
- Üretim ~ %140 İyileşme
- OEE ~ %60 Artış
- Üretim Maliyeti Kazançlar ~ %18 İyileşme
- Kalitesiz Ürün Adeti ~ %80 Azalma
- Stok ~ %40 Azalma
- Fazla Mesai ~ %50 Azalma
- Alan kullanımı ~ %35 Tasarruf
- İş kazaları ~ %50 Azalma