PAPAZ BRUNSON’A “BAĞIMSIZ YARGI” DİYENLER ANDIMIZ MESELESİNDE KARARA KARŞI ÇIKIYOR
MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta TBMM Genel Kurulunda Andımız ve Fındık konularını yorumladı.
Usta’nın konuşmasından satır başları şöyle:
PAPAZ BRUNSON’A “BAĞIMSIZ YARGI” DİYENLER ANDIMIZ MESELESİNDE KARARA KARŞI ÇIKIYOR
Danıştay 8. Dairesi Andımız’ı kaldıran kararı hukuka aykırı bulmuş ve iptal etmiştir. Bu, yerinde bir karardır diyen Usta, “Bu kararı desteklediğimizi elbette ifade etmek istiyorum. Temyiz yolu açık olmakla birlikte, bu kararın bir an evvel Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanması gerektiğini de bu vesileyle ifade etmek gerekir. Danıştay 8. Dairesinin kararına karşı çıkılmasının ve burada her zaman ‘bağımsız yargı’ deyip bu karanın tartışılmasının çok uygun olmadığını ifade etmek isterim. Özellikle, Papaz Brunson’un serbest bırakılıp yurt dışına gidişinde ‘bağımsız yargı’ diyenlerin burada da aynı tepkiyi vermesinin tutarlılık açısından önemli olduğunu ifade etmem gerekiyor” diye ekledi.
ANDIMIZ İLE İSTİKLAL MARŞI’NIN KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEMESİ LAZIM
Andımız etnik bir ifade değil, millî kültür ve millî kimliğin inkâr edilemez duruşu ve dile gelişidir. Ayrıca hiç kimsenin Andımız ile İstiklal Marşı’nı da karşı karşıya getirmemesi lazım. Bunlar birbirinin alternatifi değildir. İstiklal Marşı başımızın üzerindedir ve istiklalimizin mührüdür diyen Usta, “Yine, Türklük ve İslam’ı da karşı karşıya getirmek son derece yanlış olacaktır. Bunu yapmak, bu millete, büyük millete büyük bir ihanet olacaktır” diye vurguladı.
TÜRKLÜK ÜST BİR KİMLİKTİR
Usta, “İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy “Ordunun Duası” şiirinde Türklük ile Müslümanlığı aynı mısrada nasıl kullanıyor: “Türk eriyiz, silsilemiz kahraman. Müslümanız, Hakk’a tapan Müslüman.” Bu kadar açık ve nettir. Türklük ile İslamiyet’i veya Andımız ile İstiklal Marşı’nı karşı karşıya getirmek son derece yanlış olacaktır. Türklük üst bir kimliktir. Türklük hiçbir zaman bir etnik unsur değildir. Hep “Tek milletiz.” diyoruz. Bu milletin ortak bir adı olması lazım. Adı olmayan bir millet olabilir mi? Bu milletin adı “Türk milleti”dir. Bunu böyle görmek lazım. Türk milleti ayrıştırıcı bir unsur değildir. “Türk’üm.” demek, ırkçılık da değildir, bunu böyle görmek lazım. “Türk” denildiği zaman da bunun arkasından başka bir şey saymaya gerek yok. Türk milleti bu milletin ortak adıdır. Elbette başka etnik unsur olarak, etnisite anlamında başka kişiler olabilir, bunların hepsinin ortak adı Türk milletidir, bunu böyle görmek lazım. Bizim Türk milleti anlayışımız budur. Bu anlamda, millî bilincin uyanmasına vesile olan Andımız’ın bir an evvel okullarımızda öğrencilerimize tekrar okutulmasının en doğru karar olacağını düşünüyorum” dedi.
ÇÖZÜM KENDİ ARALARINDA ÇALIŞMA GRUBU KURMAK DEĞİL
Fındık için Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını istediğimizde red oyu verenlerin kendi aralarında çalışma grubu kurmasının kabul edilemez olduğunu belirten Usta, sözlerine devamla, “Az önce Adalet ve Kalkınma Partisinden söz alan hatip çalışma grubu kurulduğunu söyledi. Bakın, on altı yıllık bir iktidarın yapacağı iş, fındık üreticisi bu kadar mağdurken ve fındık her sene burada tartışılırken bugün çalışma grubu kurmak değil arkadaşlar. Geçen hafta burada bir Meclis araştırması komisyonu kurulması konusunda hemen hemen bütün siyasi partilerin bir fikir birliği vardı. Adalet ve Kalkınma Partisi grup başkan vekili arkadaşımız da bunun bu hafta Meclise getirileceğini söylemişti. Şimdi bu söz verilmişken ‘Bugün biz çalışma grubu kurduk, kendi aramızda bu konuyu çalışıyoruz.’ demek yeterli değil. On altı yıl aradan sonra bir çalışma grubu kurup kendi aranızda fındık konusunu çalışıyorsunuz; bu olmaz, bunu hiçbir şekilde kabul etmek imkânımız yoktur.” Diyerek sözlerini tamamladı.