ÜNİVERSİTE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ İLE ÖRNEK PROJE!…
Maysa Gıda 1992 yılından bu yana süt ve süt ürünleri konusunda edindiği tecrübelerin yanı sıra Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştirdiği çalışmalar ile de gıda sektöründe inovatif büyümesine devam ediyor.
Maysa Gıda, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden Hacettepe Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi işbirliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenen “Beyaz Peynir Üretimi için Yerli Starter Kültür Eldesi ve Prototip Ürün Üretimi” başlıklı araştırma projesine başladı.
Maysa Gıda, ana iş kolu peynir mayası üreticiliğinin yanı sıra inovasyon ve Ar-Ge süreçlerine de önem veren bir firma. Şubat 2017’den bu yana Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bir Ar-Ge merkezinde pek çok çalışmayı tamamlayan Maysa Gıda, yerli üretime destek olacak projelere imza atıyor.
Yerli beyaz peynir üretimi için gerekli olan kültürde yerli üretim çalışmalarına başlayan Maysa Gıda, Hacettepe Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi işbirliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenen “Beyaz Peynir Üretimi için Yerli Starter Kültür Eldesi ve Prototip Ürün Üretimi” başlıklı araştırma projesine başladı.
Maysa Gıda Ar-Ge Merkezi’nde yapılan açılış toplantısına TAGEM yetkililerinin yanı sıra Maysa Gıda AR-Ge Merkezi, proje yürütücüsü kuruluş olan Hacettepe Üniversitesi ile proje ortağı Kastamonu Üniversitesi temsilcileri de katıldı. Açılış toplantısında proje ortakları tarafından projenin gerçekleştirilmesi için izlenecek yol ve yöntemler tartışıldı, Maysa Gıda AR-Ge Merkezi gezildi ve araştırmanın gerçekleştirileceği laboratuvar alt yapıları tespit edildi.
AMAÇ YERLİ BEYAZ PEYNİR ÜRETİMİ
Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remziye Yılmaz projenin amacı hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Yılmaz, “Bu projede beyaz peynir üretim için endüstride kullanılacak yerli starter kültür elde edilmesi hedeflendi. Amacımız endüstriyel boyutta üretilen ve tüketime sunulan beyaz peynirin, beyaz peynir yapımında kullanılan sütün ve işletme ekipmanlarının taşıdığı, mikrobiyel kompozisyonunun klasik kültür yöntemleri ile birlikte yeni nesil moleküler biyoloji yöntemleri ile belirlenmesi.”
Sayın Yılmaz Konu ile ilgili sözlerine: “Böylece beyaz peynir üretiminde kullanılan starter kültürün, çiğ sütün ve işletmede kullanılan ekipmanların taşıdığı mikroorganizmaların beyaz peynir mikrobiyotasına etkisi belirlenecek ve yerli starter kültür üretimi için ilk adım atılmış olacak. Ülkemizde bu konuda daha önce yapılan önemli çalışmalar da bulunmakta. Bu çalışmaların çıktıları incelendiğinde peynir endüstrisine uygun starter kültür olabilecek laktik asit bakterileri sıralandığı gözlenmekte. Bu proje kapsamında ise, yeni nesil DNA analizleri ve klasik kültür yöntemleriyle izole edilen ve tanımlanan suşların starter kültür özelliklerinin belirlenmesi ve elde edilen sonuçların değerlendirilerek yerli bir beyaz peynir starter kültür karışımının elde edilmesi planlanmakta. Daha sonra bu yerli starter kültür karışımı kullanılarak beyaz peynir üretimi de gerçekleştirilecek” dedi.
YERLİ ÜRÜNÜ ULUSAL GIDA STARTER KÜLTÜR GEN BANKASI İLE PAYLAŞACAĞIZ
Gıda sektörü ve özellikle sütçülük sektöründe sürekli olarak geliştirdiği ürün portföyü ile modern tesislerindeki ekipmanları ve deneyimli kadrosuyla tanınan Maysa Gıda, geniş ürün yelpazesinin yanında, ürün geliştirme hizmetleri ile çalıştığı firmalara artı değer katan öncü bir kuruluş. Maysa Ar-Ge Merkezi Genel Müdürü Nurdan Tuncal “Beyaz Peynir ve Süt İşleme Tesisinden İzole Edilen Mikrobiyotanın Karakterizasyonu, Yerli Starter Kültür Eldesi ve Prototip Ürün Üretimi” projesi ile yerel starter kültür üretme potansiyeli ve prototip ürün eldesi çalışmaları sebebiyle ilgilendiklerini bildirdi. Toplantıda bu çalışmanın sonucunda elde edilecek starter kültürler için ticarileşme çalışmalarının yanı sıra Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası ile de paylaşılacağı açıklandı.
ÖZEL SEKTÖR VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİKLERİ ÖNEMLİ
Toplantıya katılan TAGEM Temsilcisi Ahmet Budaklıer ise “TAGEM, 2017 yılında Bursa’da Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası’nı hizmete açtı. Süt endüstrisinde hemen her üründe kullanılan starter kültürlerin günümüzde yerel olarak üretimi çok önemli. Bu nedenle TAGEM olarak starter kültür üretimini hedefleyen projelere destek veriyoruz. Özel sektör ve üniversite işbirliğinin olması projenin önemini daha da artırıyor” şeklinde konuştu.