Vücudumuzda uyuşma ve karıncalanma neden olur?
Vücudunuzdaki uyuşma ve karıncalanma nörolojik bir hastalık olabilir!
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, vücutta bir anda oluşan yada belirli zamanlarda ortaya çıkan uyuşma ve karıncalanmaların dikkate alınması gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, vücudun değişik yerlerinde ortaya çıkan uyuşma ve karıncalanma hissi, duysal sinirlerin hasarlanması yada aşırı uyarılması sonucu ortaya çıktığını söyledi.
Duysal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, vücut sinirlerinde yada deride hasar oluşturabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Osman Demir, "Hasarın şiddeti ve hasarlanan sinirin yerine göre hastaların hissettikleri durum değişiklik gösterebilir.
Uyuşma yada karıncalanmanın şekli, hasarın yerinden etkilenmektedir. Örneğin beyinde hasarı olan bir hasta sağ veya sol vücut yarısında uyuşma hissederken, vücut sinirlerinde hastalığı olan bir hasta, sadece hasarlı sinirin duyusunu aldığı alanda, sıklıkla bacak veya kollarında uyuşma hisseder.
Her insan hayatının belli dönemlerinde geçici olsada uyuşmalardan ve karıncalanmalardan yakınabilir. Bu durum genellikle vücut sinirlerinin ezilmesi ile sonuçlanan uzun süre aynı pozisyonda durma, kol üzerine ters bir şekilde yatma, kol veya bacağı bir yere çarpma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak bunların hepsi en fazla birkaç gün içinde kendiliğinden tam olarak düzelir. Fakat uzun süren ve artık günlük hayatını olumsuz etkileyen bu durum da mutlaka nörolojik değerlendirmesi yapılmak üzere bir doktora başvurulmalıdır. " diyerek sözlerine son verdi.
B