Yaşar Doğu'nun yaşayıp vefat ettiği ev güreş müzesi oluyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent tarihinde yer tutan milli ve manevi değerlere sahip çıkmaya devam ediyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Türk Güreşi'nin babası olarak tanınan Yaşar Doğu'nun Altındağ İsmetpaşa Uzunyol Caddesi üzerinde bulunan evini müze haline dönüştürecek.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent'in tarihinde yer tutan ve unutulmaya yüz tutmuş milli ve manevi değerleri gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, tarihte güreş sporuna adını altın harflerle yazdıran ve sayısız sporcu yetiştiren Yaşar Doğu'nun hatırasını Başkent'te yaşatma kararı aldı.
Türk Güreşi'nin babası olarak bilinen Yaşar Doğu'nun Altındağ İsmetpaşa Uzunyol Caddesi üzerinde bulunan ve çok sayıda güreşçi yetiştirdiği evi aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek.
TÜRKİYE'DE BİR İLK: YAŞAR DOĞU EVİ VE TÜRK GÜREŞ MÜZESİ BAŞKENT'TE AÇILACAK
Gazanfer Doğu'nun babası Yaşar Doğu'nun hatırasının Ankara'da yaşatılması talebi üzerine harekete geçen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın öncülüğünde Türkiye'de bir ilk olan proje için adım attı.
Projenin detaylarının masaya yatırıldığı ve Ankara Kent Konseyi Kabul Salonu'nda gerçekleştirilen ilk toplantıya; Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Türkiye Güreş Vakfı Genel Başkanı Ahmet Ayık, Türkiye Güreş Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Vaz, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu ile Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu katıldı. Komisyonda yar alan Yaşar Doğu Kitabının yazarı Ar. Yazar Ahmet Seven mazeretinden dolayı toplantıya katılamadı.
Altındağ İsmetpaşa Uzunyol Caddesi üzerinde bulunan ve mülkiyeti Büyükşehir'e ait olan bin 800 metrekarelik alanda geçmişte usta sporcunun yaşadığı evi müze haline dönüştürecek olan Büyükşehir Belediyesi, Yaşar Doğu'yu ve başarılarını gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
GAZANFER DOĞU'DAN MANSUR YAVAŞ'A TEŞEKKÜR
Yaşar Doğu Evi ve Türk Güreş Müzesi'nde çalışmaların tamamlanmasının ardından Türk güreşine antrenör olarak da emek vermiş Yaşar Doğu'ya ait eşyalar ve hatıraları sergilenecek.
Bu projeyle Başkent'in değerlerine sahip çıkan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a teşekkür eden Prof. Dr. Gazanfer Doğu, şöyle konuştu:
"Bu proje ile ülkemiz kazanacak, geçmişi iyi anlatabilmek bizim kültürel değerlerimize sahip çıkmak demektir. Bu proje sayesinde Türk Güreşi'ni ve Türk Güreş tarihini doğru bir şekilde yansıtabileceğiz ve önemli bir hizmeti gerçekleştireceğiz. 4, 5 yıldır sahip çıkılması için mücadele ettiğim bu projeye Mansur Yavaş'ın duyar duymaz bu kadar ciddi bir şekilde sarılarak sahip çıkması beni çok duygulandırdı. Çok teşekkür ediyorum. "
Türkiye tarihine iz bırakacak bir eseri ortaya çıkarmayı amaçladıklarını vurgulayan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Daire Başkanı Bekir Ödemiş de şu açıklamalarda bulundu:
"Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'ın öncülüğünde önemli bir projenin toplantısını gerçekleştirdik. Geçtiğimiz 100 yılın en büyük sporcusu diyebileceğimiz, Türk Milleti'nin göğsünü uluslararası alanda kabartan milli gururumuz, değerli büyüğümüz Yaşar Doğu'yu kalıcı kılmak için Yaşar Doğu Evi ve Türk Müzesi çalışmasının ilk toplantısını gerçekleştirdik. Projemizin startını verdik. Yaşar Doğu, İsmetpaşa Mahallesi Uzunyol Sokak'taki evinde hem yaşamış hem de kıt kaynaklarla, kendi imkanlarıyla sayısız güreşçi yetiştirmiştir. Yaşar Doğu'nun yaşadığı evi canlandırarak, restore ederek kalıcı kılmak istiyoruz. Ayrıca onun yetiştirdiği talebeleri, diğer değerli şampiyonlarımızı orada anmak için bu çalışmayı yapıyoruz. "
YAŞAR DOĞU EVİ VE GÜREŞ MÜZESİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK
Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Güreş Federasyonu ve birçok paydaşı ile proje öncesi ve sonrasında iş birliği yapacaklarını belirten Türkiye Güreş Vakfı Genel Başkanı Ahmet Ayık, "Güzel bir proje ve bir ilk. Hem güreş tarihinde hem de Büyükşehir Belediyesi adına bir ilk olan proje için başta Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'a ve projeye sahip çıkan herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum" sözleriyle düşüncelerini ifade etti.
Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu ise proje hakkında, "Gençlerimiz ve gelecek kuşaklarımızın milli mimarlarını tanımasını istiyoruz. İş birliği yaptığımız bu proje çok anlamlı ve değerli. Bugüne kadar ihmal edilmiş bir proje. Güreş tarihine adını yazdırmış kişilerin de anılması ve gelecek kuşaklara rol model olarak aktarılması çok anlamlı olacaktır. Ben bu işte emeği geçen herkesi kutluyorum ve teşekkür ediyorum. Artık projemiz bir yerde başlamış oldu. Ekip olarak taşın altına elimizi koyacağız. Ankara'mıza ve Türk Güreşine güzel bir hizmette bulanacağız" değerlendirmesinde bulundu.
AHMET SEVEN: TÜRK GÜREŞİ ADINA TARİHİ BİR GELİŞME
Yaşar Doğu hakkında Türkiye'de ilk defa kaynak kitap yazan ve Türk Güreşine ışık tutan esere imza atan Yaşar Doğu kitabının yazarı Arş. Yazar Ahmet Seven: "Türk Güreşinin Sembolü Yaşar Doğu'nun 1948 Londra Olimpiyatlarından sonra satın alıp vefatına (08.01.1961) kadar yaşadığı ev Türk Güreşi için büyük anlam taşıyor. Yaşar Doğu Anadolu'dan tespit edip getirdiği güreşçileri bu evde misafir edip yetiştirmiş her birini Türk Güreş tarihine armağan etmişti. Bu ev güreş tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Çalışmalarımızın meyvesini vermesinden dolayı son derece mutluluk duyuyorum. Projenin bu günlere gelmesine kadar katkıda bulunanlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum." dedi.